Energetska sanacija taborniške hiške

9. septembra, 2024

Taborniki na strehi taborniške hiške, ki jo pleskajo
Dragi taborniki in prijatelji tabornikov!

Od 9. septembra naprej bomo lahko vsi občani Občine Sežana, stari 15 ali več, glasovali za projekte v sklopu participativnega proračuna Občine Sežana za leti 2025 in 2026.

Tudi Taborniki smo deležni ene izmed pobud in sicer ENERGETSKA SANACIJA TABORNIŠKE HIŠKE.


Zgodovinsko ozadje

Taborniško hiško so v začetku prejšnjega stoletja iz ruševin vrtne ute zgradili taborniki iz takratnega Odreda Srečka Kosovela. Po razpustitvi taborniškega odreda v 80. letih stavba začne služiti Osnovni šoli Srečka Kosovela, ki se nahaja v njeni neposredni bližini. Po ponovni obuditvi taborništva v Sežani (1999), se je rodila težnja, da bi hiško ponovno dobili v upravljanje taborniki. Po več letnem prizadevanju smo jo taborniki leta 2009 ponovno pridobili v uporabo. Leta 2017 je bila zamenjana streha in zaradi vandalizma pogosto prepleskana fasada.


Kje je težava?

Taborniška hiška ni bila nikoli zasnovana z mislijo o energetski varčnosti. Neizolirana so tla, streha, zidovi in stara lesena okna, ki ne pripomorejo. Poleg tega, je večina stavbe zgrajene iz kamna kar še dodatno odvaja toploto iz stavbe. Zato je pozimi zelo mrzla čeprav jo ogrevamo s plinsko centralno pečjo. Trenutne cene ogrevanja in elektrike našemu društvu z omejenim virom financiranja ne pripomorejo.

Težava je tudi stara in dotrajana električna napeljava, ki je na nekaterih mestih tudi nevarna. Dotrajana in potratna so tudi svetila.


Kaj se bo v sklopu prejekta naredilo?

- izoliral se bo strop,

- zamenjalo se bo okna ter tako privarčevalo pri kurjavi,

- zamenjalo se bo električno napeljavo in povečalo varnost,

- zamenjalo se bo svetila ter privarčevalo pri električni energiji,

- zamenjalo se bo dotrajan laminat,

- prepleskalo se bo celotno notranjost,

- uredil se bo dostop do podstrešja ter ga naredili uporabnega in veliko več


Zakaj glasovati za nas?

Taborniška hiška za nas ni le stavba, ampak dom. V njej in ob njej preživimo veliko časa. V hiški se izvajajo tedenska vodova srečanja, program za otroke, sestanki vodstva in posojamo jo tudi drugim organizacijam. S tem predlogom se bo izboljšala energetska varčnost, posodobilo ter bolje uporabilo podstrešje.


Kako glasovati?

Glasujete lahko z fizično glasovnico ali preko spleta do 23. septembra.


HVALA VAM ZA VAŠ GLAS.